Ach! Stolica

Chociaż wakacje tuż, tuż, to klasa 1B wybrała się na 4 dni do Warszawy, razem z opiekunami Joanną Krauze i Danutą Kwiatkowską. Czas był bardzo intensywny, a zwiedzane miejsca interesujące. Niektórzy przyjechali do stolicy po raz pierwszy w życiu. Uczniowie wspólnie zwiedzali Starówkę, Muzeum Powstania Warszawskiego, Grób Nieznanego Żołnierza. Relaksowali się w Łazienkach Warszawskich, Ogrodzie Zoologicznym i Botanicznym, który znajduje się na dachu Biblioteki Uniwersytetu. W Centrum Kopernik i w Muzeum Iluzji dowiedzieli się wielu ciekawych rzeczy, a w Centrum Rozrywki mogli wyskakać się na trampolinach. Nie zapomnieli też o zakupach w Złotych Tarasach, gdzie niektórzy spotkali znanych ludzi.

Zielona szkoła

Na zieloną szkołę, wyjazd reintegracyjny do Starego Kaleńska pojechali uczniowie klasy 1F w dniach 8 – 9 czerwca 2022 roku. Atrakcje: strzelanie z łuku, kajaki, strzelnica, miasteczko linowe, deski SUP oraz ognisko. Uczniom dopisała piękna pogoda oraz dobre nastroje.

Fauna i flora morza Bałtyckiego

10.06 uczniowie klasy II B z nauczycielkami W. Kordylas i M. Radko spędzili czas na Helu. Wyjazd powiązany był z zajęciami prowadzonymi przez wykładowców wydziału oceanografii UG. Uczestniczyliśmy w wykładzie na temat fauny i flory morza Bałtyckiego. Braliśmy udział w treningu medycznym fok. Wyławialiśmy i analizowaliśmy to co żyje w naszym morzu. Robiliśmy sekcję śledzia. Odwiedziliśmy Muzeum Rybołówstwa, pokonaliśmy 197 schodów wchodząc na latarnię morską. Zobaczyliśmy, gdzie zaczyna się Polska.

Pozdrowienia od klasy 1C

Pozdrowienia od klasy 1C, która w dniach 8-10 czerwca spędzała wspaniałe chwile w pobliskich Sianożętach. Pogoda dopisała, a uczniowie wraz z opiekunami, Panią Aleksandrą Nowe i Beatą Karoń-Karasińską, zregenerowali siły po wyczerpującym roku szkolnym.

„Gra Chłopska”

Klasa IIC uczy się przedsiębiorczości w Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej. Gra Chłopska ma sprawdzić czy są dobrymi biznesmenami. Polecamy, fajna zabawa i nauka.

Poczuliśmy zew wakacji!!!

Od 30 maja do 3 czerwca uczniowie klas IE, ID i IIIE z opiekunami Urszulą Borucińską, Izabelą Ciemińską, Wiolettą Kordylas oraz Katarzyną Klasicką spędzili wspaniały czas w stolicy. Co ciekawego w Warszawie?

Zwiedzaliśmy Starówkę, Zamek Królewski, Krakowskie Przedmieście. Spacerowaliśmy urokliwym Nowym Światem. Relaksowaliśmy się w ogrodach na dachu Biblioteki UW, w Łazienkach Królewskich, na Bulwarach Wiślanych i przy kolorowych tańczących fontannach. Uczestniczyliśmy przy zmianie warty przy Grobie Nieznanego Żołnierza. Podziwialiśmy panoramę Warszawy z XXX piętra Pałacu Kultury i Nauki. Dzięki wizycie w Muzeum Iluzji, dowiedzieliśmy się, jakie psikusy robi nam ludzki umysł. Mogliśmy poczuć piłkarskie emocje na Stadionie Narodowym. Dzień Dziecka uświetniliśmy degustacją pysznych lodów w E.Wedlu. Nie mogliśmy opuścić Warszawy bez wizyty w Złotych Tarasach. Do wszystkich ciekawych miejsc docieraliśmy dzięki niezawodnej, warszawskiej komunikacji miejskiej.

Klasa 2C na Politechnice Koszalińskiej

Wizyta klasy II c na zajęciach na Politechnice Koszalińskiej. DNA i hormony roślinne nie maja dla nas już tajemnic.

Pałac Pod Bocianim Gniazdem

Długo czekaliśmy, ale w końcu czas wycieczek i biwaków nadszedł. Klasa 1G wybrała się do Runowa do Pałacu Pod Bocianim Gniazdem. Było krótko (17-18.05), ale intensywnie: wycieczki do rezerwatu przyrody z dodatkową atrakcją zgubienia się w lesie, strzelanie z łuku, małpi raj, nauka rozpalania ogniska krzesiwem, ognisko z kiełbasami i tańcami i przekochane koniki!

Zajęcia biologii i chemii w nietypowych okolicznościach

Dzisiejsze zajęcia biologii i chemii uczniowie klasy 1D odbyli w nietypowych okolicznościach. Samodzielnie wykonywali doświadczenia chemiczne i obserwacje mikroskopowe w Transgranicznym Ośrodku Edukacji Ekologicznej w Sarbinowie.

Zajęcia praktyczne w laboratorium Politechniki Koszalińskiej

Uczniowie klasy drugiej biologiczno-chemicznej naszego liceum uczestniczący w zajęciach praktycznych w laboratorium Politechniki Koszalińskiej, gdzie na co dzień pracują studenci kierunku Technologia Żywności i Żywienia Człowieka.